Pro zdravou střevní mikroflóru

Zveřejněno 01.11.17 | Kategorie Články | Žádný komentář

Probiotika jsou živé mikroorganismy přidávané do potravin nebo do potravinových doplňků, které příznivě ovlivňují zdraví jejich konzumenta zlepšením rovnováhy jeho střevní mikroflóry.

Prebiotika jsou nestravitelné složky potravy selektivně podporující růst nebo aktivitu těchto prospěšných mikroorganismů v tlustém střevě.

Probiotika jsou vybírána především mezi druhy mléčných bakterií rodů Lactobacillus a Bifidobakterium. Nejčastěji používané jsou Lactobacillus acidophilus a Bifidobakterium bifidum.

Tato prospěšná mikroflóra znesnadňuje jiným patogenním mikroorganismům pomnožení ve střevech. Tyto bakterie jsou navíc vybaveny mechanismy, kterými detoxikují škodlivé složky tráveniny.

Konzumace probiotik má mnoho zdravotních přínosů:

  • Ustavení nebo obnovení zdravé střevní mikroflóry, která mohla být narušena užíváním antibiotik, hormonů či nevhodnou kyselinotvornou stravou s převahou jednoduchých cukrů a chemických látek.
  • Zvýšení odolnosti střeva proti choroboplodným mikroorganismům vyvolávajícím průjmy.
  • Snížení hladiny celkového a škodlivého LDL cholesterolu.
  • Snížení tvorby takových bakteriálních enzymů v tlustém střevě, které mají mutagenní účinky a mohou vyvolávat růst nádorů.
  • Zmírnění nesnášenlivosti vůči mléčnému cukru laktóze u osob postižených mléčnou intolerancí.
  • Posílení imunitního systému.
  • Zvýšené vstřebávání vápníku.
  • Syntéza některých vitamínů (K, B)

Probiotika čelí problému, jak přežít průchod žaludkem a tenkým střevem a dlouhodobě se usídlit v tlustém střevu. Konzumace proto musí být pravidelná, dlouhodobá a v dostatečných dávkách.

Pro podporu růstu žádoucích mléčných bakterií v tlustém střevě je vhodné užívat nestravitelné oligosacharidy, které vytvářejí v tlustém střevě substrát pro růst zdravých mikroorganismů.
Tyto oligosacharidy se nazývají prebiotika a mezi nejvýznamnější přírodní oligosacharid patří inulin.

Na inulin jsou bohaté především kořeny čekanky, topinambury, česnek, pórek a cibule.

Zdroj: klinikazdravi.cz

No comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *