Časté dotazy

Jaký je rozdíl mezi nízkokalorickou (nízkoenergetickou) dietou a ketogenní bílkovinnou dietou?
Správně nasazená a přesně dodržovaná ketogenní bílkovinná dieta převede – díky vysokému přísunu bílkovin a nízkému přísunu cukrů – organismus do stavu tzv. „ketózy“. Tzv. „ketolátky“ nejprve vznikají biodegradací externě dodaných bílkovin, posléze rovněž odbouráváním zásobní tukové tkáně a její přeměnou v energii, která je dostatečně velká na to, aby zajistila normální fungování lidského organismu. Ketózu ruší zejména zevní přívod sacharidů a tuků, proto i malá odchylka od popsaných zásad znamená konec selektivní transformace a z bílkovinné diety se rázem stává  „obyčejná” dieta nízkokalorická a s ní končí ochrana svalové tkáně jako zdroje zásobní energie, objeví se hlad, pocit slabosti a depresivní nálady. Výsledkem běžných diet je často nutnost enormní fyzické zátěže, strádání organismu, ztráta síly a energie, úbytek svalové hmoty a konečně  přepnutí organismu do stavu ohrožení, což vede naopak ke kumulaci tukových zásob a pozdějšímu „jojo“ efektu.

Dá se „ketóza“ nějak objektivizovat?
Samozřejmě a lékař ji také rutinně kontroluje. Indikátorem je reakce moči s indikačním proužkem, který zabarvením stanovuje koncentraci  ketolátek v moči. Jiným, byť velmi hrubým, indikátorem je zápach dechu po acetonu, který korigujeme používáním bonbónů nebo žvýkaček.

Proč nemohou být v dietě používány přírodní bílkoviny (maso, ryby) nebo dietní náhražky obvyklého jídla, které jsou volně prodejné v obchodech?
Některé bílkoviny v přírodním stavu v potřebné čistotě prostě neexistují. Všechny totiž obsahují také tuky, které znemožňují hyperproteinové dietě “fungovat”. Běžné diety, které si můžete koupit v obchodech a lékárnách, jsou prostými náhražkami „normálních“ jídel, jen s menším  obsahem energie. Navíc obsahují příliš mnoho cukrů, čímž se rovněž vylučují z použití v ketogenní dietě.

Proč je třeba k získání proteinové diety lékařského doporučení a vedení?
Ketogenní bílkovinná dieta má několik málo kontraindikací, k jejichž zhodnocení je povolán výhradně lékař. Proto je nezbytné, aby tuto ketogenní dietu lékař nejen nasazoval, ale současně svého pacienta v jejím průběhu sledoval.

Užívají se u bílkovinné diety nějaké léky „na hubnutí”?
Zásadně ne. Bílkovinná ketogenní dieta představuje spolehlivě účinný a navíc přírodní způsob redukce tělesné hmotnosti, který nepotřebuje žádné chemické pomocníky. Tedy žádné hormony, žádné léky tlumící pocit hladu, žádné léky podporující odvodňování organismu. Je pochopitelné, že všechny ostatní typy léčiv, které pacient užíval před tím, než se rozhodl k bílkovinné dietě, bude užívat i během ní. Jedinou
výjimkou jsou léky s vysokým obsahem cukrů, např. sirupy. Ty musí být nahrazeny jinou lékovou formou.

Má člověk u tohoto typu diety hlad?
Ketolátky velmi účinně tlumí pocit hladu. Bílkoviny o vysoké biologické kvalitě navíc samy o sobě navozují pocit zasycenosti. Obtížné tedy bývají zejména první dva dny první fáze, tedy prvních 48 hodin potřebných na to, aby se organismus dostal do ketózy.

Jak dlouho se musí tato kúra držet?
Dobu určuje zásadně lékař. Jeho rozhodování je ovlivněno mnoha faktory. Vše také záleží na tom, kolik kilogramů potřebuje klient redukovat, stavu organismu atd.

Co se děje po skončení bílkovinné diety?
Proteinová dieta je sama o sobě pouhým nezbytným prostředkem k redukci hmotnosti, nikoliv cílem vašeho snažení. Po absolvování fáze 1 (tedy vlastní proteinové diety), je nezbytné přejít na fázi 2, která završuje a konsoliduje úbytek hmotnosti. Následuje třetí fáze (stabilizace), jejímž smyslem je opravit chybné stravovací návyky tak, abyste zase mohli mít radost z jídla, kterou vám nekazí naskakující kilogramy. V tom spočívá hlavní smysl celého systému ketosegenní bílkovinové diety.

Proč se musí u bílkovinné diety užívat minerály a tzv. „omega“ kyseliny?
Lékař k proteinové dietě předepisuje některé minerály, o které organismus přichází zejména v průběhu 1. fáze (především draslík). Ztráty sodíku obvykle korigujeme přisolováním tzv. slaných příchutí a zeleniny. Zdrojem esenciálních nenasycených mastných omega kyselin (organismus si je nedokáže sám vyrobit a je odkázán na jejich přísun potravou) nemusí být nutně pouze doplňky stravy, poslouží i kvalitní oleje z prvního lisování za studena, které použijeme jako zálivku na saláty (řepkový, pupalkový, olivový). Komplexní informace vám podá lékař, který bílkovinnou dietu doporučil.